Hur fungerar College?

Innan man har hunnit bekanta sig med collegekonceptet och vad det egentligen innebär kan det tyckas vara en enda röra. Vi går därför här igenom några av de vanligaste frågorna.

Vad pluggar man?

College, eller University som det kan kallas är en eftergymnasial utbildning på 4 år, som i stort är jämförbart med det vi i Sverige kallar högskola eller universitet. Man kan i princip läsa allt mellan himmel och jord, precis som hemma. En väsentlig skillnad är dock att man till skillnad från i Sverige inte söker in till ett specifikt program utan i stället till en specifik skola. Detta medför en stor flexibilitet då man inte behöver veta exakt vad man vill plugga direkt vid ansökan utan valet kan göras längre fram. Dessutom bestämmer man själv sin studietakt genom att signa upp för fler eller färre kurser per termin. Den största skillnaden, och enligt oss det absolut bästa med College är att man kan kombinera högre studier med elitsatsning inom mängder av sporter, bland annat fotboll.

Var bor man?

I samband med att du blir antagen till en skola kommer du få välja hur du ska bo. Skolorna erbjuder flera alternativ där standarden varierar och därmed även priset. Du kan välja mellan att bo ensam eller dela lägenhet eller rum med en eller flera.  Alla elever som går sitt första år måste allt som oftast bo på universitetsområdet i dessa lägenheter. Resterande år har man möjlighet att flytta utanför universitetet till en egen lägenhet som man antingen hyr själv eller delar, vilket kan sänka boendekostnaderna men samtidigt gör att man går miste om en del bekvämligheter. Bland annat gångavstånd till skola, idrottsanläggningarna samt matsal.

Var käkar man?

I och med att en stor andel av eleverna på skolan även bor på campus, återfinns även allt som dessa behöver på området. Det finns med andra ord möjlighet att köpa allt du kan tänkas behöva, däribland mat. Din lägenhet kommer förvisso vara utrustad med kök vilket innebär att den som vill kan laga själv, men en av de stora fördelarna med campuslivet är att detta inte är ett måste. Som en del av campuskonceptet får man som student ett matkort som används som betalningsmedel. Detta kan användas för att äta frukost, lunch, middag eller vilket mål som helst däremellan; valet är ditt. Hur mycket pengar ditt kort är laddat med varierar från institution till institution men generellt räcker det långt!

Var tränar man?

Liksom boende och restaurangers återfinns idrottsanläggningarna också inne på campusområdet. Detta gäller din sport men även för alla andra idrottsprogram som skolan erbjuder. De flest skolor har bland annat lag inom basket, baseboll, softboll, volleyboll, tennis, amerikansk fotboll och fotboll. Att allt finns så nära inpå är vidare ett måste för att det amerikanska skolupplägget ska fungera. Till skillnad från hur elitsatsningen ser ut för idrott i Sverige där den i huvudsak sköts av föreningar, ligger ansvaret på att ta fram nästa generations elitidrottare på skolorna. Detta förklarar dels de stora resurser som lägg på collegeidrotten i form av stor ledarstab samt fina faciliteter men även varför allt är så nära sammanfogat. Genom att anläggningar ligger på gångavstånd från var man bor och var man har sina lektioner kan det bästa från båda världar integreras: en högskoleutbildning samtidigt som man ges möjlighet att bli så bra man kan inom sin sport!

Vad kostar det att ta sig till USA?

Den angivna kostnaden för studier i USA avskräcker många, då det på 4 års studier ofta rör sig om miljonbelopp. Det är viktigt att poängtera att detta är väldigt långt ifrån vad det kommer kosta dig. Som duktig fotbollsspelare kommer du tilldelas atletiska stipendium vilket gör att kostnaden sjunker avsevärt. Det första året är skolorna oftast mer restriktiva gällande stipendier, vilket innebär att detta kommer vara det dyraste året. Där till tillkommer förberedande avgifter samt agentkostnaden. Slår man ut det på alla 4 åren kan college trots detta bli ett billigare alternativ än att plugga i Sverige, då allt runt omkring som man får betala själv för hemma ingår. Tillika innebär det ett äventyr vars värde är svårt att mäta i pengar!

Vad kostar det väl på plats?

Oavsett summan på ditt stipendium så ingår alltid alla resor du gör med ditt fotbollslag och alla kostnader relaterade till era matcher så som mat, transport hotellnätter och utrustning. Rent krasst så har du egentligen inga kostnader utöver ditt studiematerial samt fickpengar för att hitta på saker utanför skolan Det händer alltid mycket på campus i form av evenemang av olika slag, och för den sportintresserad är det i princip match var och varannan dag för något av skolans lag. Skulle man vilja ta sig utanför campus har skolorna oftast gratis bussar som går till och från diverse butiker och shoppingcenter, vilket innebär att transport sällan blir ett problem eller för den delen en extra kostnad.

Intresserad av att veta mer?

Rulla till toppen